Neradni dani tokom praznika

Obaveštavamo vas da zbog predstojećih praznika, Sekretarijat NUPS-a neće raditi počev od petka 31.12.2021. do 09.01.2022.

Prvi radni dan je ponedeljak 10.01.2022.

Svima želimo srećnu Novu godinu i Božić! 

PREVOD EVS 2020

Prevod 9. izdanja EVROPSKIH STANDARDA ZA PROCENU VREDNOSTI – EVS na srpski jezik, je izašao iz štampe. Standardi su u primeni od 01.01.2021. i pripremljeni su od strane visoko kvalifikovanih evropskih profesionalaca.

 

Nadovezujući se na ono što je prehodno urađeno, ovo 9. izdanje je osmišljeno sa posebnim ciljem da obezbedi standarde koji su relevantni i lako razumljivi proceniteljima, klijentima i javnim službama.

 

Nacionalno udruženje procenitelja Srbije (NUPS) ovlašćeno je od strane evropske organizacije TEGOVA da obezbedi prevod na srpski jezik, kako bi svojim članovima, ali i svim ostalim zainteresovanim korisnicima, omogućio pregled principa najbolje prakse u oblasti procene nekretnina.

 

Krzysztof Grzesik REV FRICS, Predsednik TEGOVA, navodi: ”Od prethodnog izdanja, evropske vlasti su potvrdile njihovo pouzdanje u EVS. Najupečatljivije je to što je Evropska centralna banka u izdanju Priručnika za ocenu kvaliteta imovine za 2018. godinu za procenu kolaterala banaka ponovila da EVS ima prednost nad svim ostalim standardima.”

 

Michael P. Reinberg PHD REV FRICS CRE, Predsedavajući Odbora za evropske standarde za procenu nepokretnosti (EVSB), navodi : “ Standardi su osmišljeni u uverenju da profesija procene vrednosti mora biti svesna stvarne dodatne vrednosti koju na tržište i u javnost iznosi procena kvaliteta, te mora usaditi klijentima i državnim organima jasno razumevanje toga kako je procenitelj došao do određene vrednosti.”

 

EVS 2020 obuhvata evropsku praksu procene vrednosti kroz:

– Pojašnjenje ključnog pojma tržišne vrednosti, uz kompenzovanje nedostataka koji su se pojavili u različitim jezičkim verzijama zakona EU;

– Zajednički format za evropski izveštaj o proceni vrednosti stambenih nekretnina;

– Energetsku efikasnost i procenu, uzdignutim na nivo standarda;

– Nove smernice i dokumentaciju o pitanjima od stvarnog značaja za rad procenitelja u praksi;

– Razjašnjenje uloge naprednih statističkih modela, u skladu sa novim smernicama Evropskog nadzornog tela za bankarstvo (EBA);

– Jasan pristup Metodologiji procene vrednosti, uključujući i detaljno izlaganje ključnih pojmova, kao što su prihodovni pristup i troškovni pristup- amortizovani troškovi zamene;

– Jedinstveno izlaganje o zakonodavstvu EU i proceni vrednosti nekretnina koje, kao referentna tačka, omogućava proceniteljima da razumeju koliko je regulatorno okruženje tržišta nekretnina zasnovano na zakonima EU, što je od podjednakog značaja kako evropskim tako i nacionalnim nadzornim organima, političkim činiocima i stručnim licima.

 

Zainteresovani korisnici standarda mogu nabaviti prevod EVS 2020 u sekretarijatu NUPS-a, a sve informacije o kupovini mogu se dobiti na mail office@procenitelji.org.rs ili na telefon 011/2422-961 kao i na veb sajtu udruženja na sledećem linku: https://procenitelji.org.rs/biblioteka/izdanja-standardi/

 

Originalno izdanje EVS standarda na engleskom jeziku, u celosti, možete pronaći na sledećem linku: https://tegova.org/static/72fa037473e198cbd428e465158bcfdb/a6048c931cdc93_TEGOVA_EVS_2020_digital.pdf

 

ZIMSKI ciklus stručne obuke „Procena vrednosti nepokretnosti“ – PRIJAVE TOKU!

Program stručne obuke „Procena vrednosti nepokretnosti“ u zimskom ciklusu počinje 15.12.2021.

Više informacija o programu možete pronaći u Agendi.

Prijavu možete izvršiti slanjem Formular prijave Zima 2021 na adresu NUPSa office@procenitelji.org.rs

Prijavljivanje je u toku!

FINIZ konferencija 2021

Poštovani članovi,

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će se osma po redu Međunarodna naučna konferencija FINIZ 2021, pod nazivom ”Da li ste spremni za ContinuousNEXT® pristup po okončanju pandemije izazvane virusom Covid-19?” održati u petak, 03.12.2021. godine u organizaciji Univerziteta Singidunum u Beogradu. Konferencija će biti održana u online formatu putem Microsoft Teams platforme.

Interaktivnu agendu konferencije možete pogledati klikom na sleći link: AGENDA FINIZ 2021

Pozivamo vas da uzmete učće na predstojećoj sesiji međunarodne naučne konferencije FINIZ 2021 koja će se u skladu sa preporukama održati online u petak 03.12.2021. sa početkom u 13.10h

Kao i prethodnih godina, posebna sesija biće posvećena proceni vrednosti, a ove godine tema će biti:

SESIJA G: Trostruki efekat promene regulative EU iz oblasti zaštite životne sredine na postupak procene vrednosti

Kratak opis sesije: Cilj ove sesije jeste razvijanje konstruktivne diskusije između panelista i učesnika sesije u cilju razmene iskustva, unapređenja razumevanja i sagledavanja efekata i posledica, primene nove regulative EU vezano za zaštitu životne sredine, na organizaciju i izvođenje postupka procene vrednosti: nepokretnosti; postrojenja, mašina i opreme i vrednosti poslovanja privrednih društava.

Kako biste pristupili sesiji (na dan konferencije 03.12.2021. u 13:10h) upotrebite sledeći link:   https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_MTFmYTljYTAtODllYS00NjlmLWJjNGMtMmIxYTZlYTA0Nzk4%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%226803bd81-0152-4226-8452-fa21ab46b15f%22%2c%22Oid%22%3a%22165f458e-bb41-474a-aa4e-8447bbcc2cf5%22%7d

Molimo vas da za prijavljivanje upotrebite nalog (e-mail adresu) sa vašim imenom i prezimenom (nemojte koristiti tuđe naloge), radi preciznog evidentiranja prisustva na ovoj sesiji.

*Učešće u sesiji za procenitelje se boduje sa 2 CPD boda za REV i licencu

*Učće je besplatno

Molimo da i nas, na email adresu office@procenitelji.org.rs obavestite o Vašoj prijavi na sesiji.

 

 

REZIDUALNA METODA – profesor Nick French -ONLINE predavanje 29.11.2021.

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da prijavite učešće u ONLINE predavanju profesora Nick French-a, u ponedeljak, 29.11.2021. sa početkom u 14:00 časova, sa temom – REZIDUALNA METODA – Tradicionalna rezidualna metoda i alternativna, DNT metoda za procenu zemljišta/nekretnina namenjenih razvoju. Tradicionalna rezidualna metoda je najčešće primenjivana metoda za procenu nekretnina za razvoj, međutim kada su u pitanju razvoji koji se odvijaju u fazama i/ili kada se vrši prodaja u ranoj fazi razvoja, primenjuje se DNT metoda. Niže pogledajte biografiju predavača.

Profesor: Nick French
Nick French je priznati stručnjak u oblasti procene imovine. Prethodno je radio kao profesor na raznim univerzitetima u Velikoj Britaniji, Evropi i SAD predajući opsežno u oblastima procene, investicija i korporativnih nekretnina na BSc, MSc i MBA programima. Nakon penzionisanja nastavlja da objavljuje stručne radove, predaje na konferencijama i priprema predavanja za profesionalce u oblasti nepokretnosti u zemlji i inostranstvu. Njegove tekstove možete pronaći u The Property Chronicle https://www.propertychronicle.com/

Nick je član RICS-a i u prošlosti je redovno bio deo raznih komitetia kao što su Odbor za procenu UK i Grupa za korporativnu strategiju nekretnina. Takođe je bio član Stručnog odbora Međunarodnog saveta za standarde vrednovanja (IVSC) i radio je sa Evropskom grupom udruženja procenitelja (TEGoVA). Trenutno je predsedavajući Stručne radne grupe za globalne standarde vrednovanja (raniji naziv Odbor za globalne standarde vrednovanja) kod RICS.

U nastavku možete pogledati planiranu Agendu – National Association of Valuers of Serbia#June 2021#Agenda#Nick French kojom je predvidjeno predavanje uz praktičan samostalni rad na studijskom slučaju čije će rešenje biti obezbeđeno naknadno.

Simultani prevod je obezbeđen
Predavanje će se održati ONLINE putem WEB PLATFORME pri čemu je potrebno da imate stabilnu internet konekciju. Dostupna je mogućnost postavljanja pitanja predavaču putem EMAIL-a ili CHAT-a na platformi, a profesor će odgovoriti na sva vaša pitanja nakon predavanja, putem e-maila.
*Ovaj online seminar se održava samo u navedenom terminu, jednokratno i neće biti na raspolaganju u formi webinara NUPS-ovog programa za kontinuiranu profesionalnu edukaciju.

Prisustvom na online seminaru ostvarujete 6 CPD poena za kontinuiranu edukaciju licenciranih procenitelja kod Ministarstva finansija i/ili REV sertifikovanih procenitelja. Takođe, u skladu sa RICS sistemom za CPD kvalifikacione aktivnosti, koji se zasniva na ličnoj proceni, tj. svaki pojedinačni član odlučuje koje su aktivnosti bitne za njen/njegov profesionalni razvoj, preporučujemo ovaj seminar za vaš lični profesionalni razvoj u okviru profesije procenitelja.

Kotizacija
Kotizacija za članove NUPS-a iznosi 110 eur sa uračunatim PDV-om, u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Eurobank na dan fakturisanja.
Kotizacija za sve ostale zainteresovane iznosi 130 eur sa uračunatim PDV-om, u dinarskoj protivvrednosti po
prodajnom kursu Eurobank na dan fakturisanja.

Prijave slati na office@procenitelji.org.rs sa podacima platioca.

Smernice pri održavanju video-konferencija u sudskim postupcima – CEPEJ

EVROPSKA KOMISIJA ZA EFIKASNOST PRAVOSUĐA (SEPEŽ – „CEPEJ“) Saveta Evrope je objavila smernice pri održavanju video-konferencija u sudskim postupcima.Smernice uključuju i predloge za predstavljanje dokaza i davanje iskaza veštaka tokom ročišta koja se održavaju onlajn – na daljinu.

Dokument je usvojen na 36. plenarnom sastanku CEPEJ-a koji je održan 16. i 17. juna 2021.

Prevod* teksta smernica u PDF formatu možete preuzeti niže:

 

CEPEJ – Smernice za održavanje video-konferencija u sudskim postupcima

 

Originalni tekst objavljen je na zvaničnom sajtu CEPEJ-a, na sledećem linku CEPEJ – Guidelines on videoconferencing in judicial proceedings

 

*Napomena: NUPS ne snosi nikakvu odgovornost povezanu sa verodostojnošću prevoda. U slučaju neslaganja između jezičkih verzija, merodavna je originalna verzija na engleskom jeziku.

Razgovori sa ekspertima – Tehnologija i budućnost nekretnina – Andrew Baum i Danijela Ilić 02.11.2021

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da u utorak, 02.11.2021. sa početkom u 15:30 časova, prisustvujete ONLINE seminaru – RAZGOVORI SA EKSPERTIMA sa temom Tehnologija i budućnost nekretnina. Tokom prve u nizu, u seriji stručnih diskusija sa ekspertima, Danijela Ilić, FRICS, REV, REV-BV, u ulozi moderatora će razgovarati sa profesorom Andrew Baum-om FRICS iz UK. Niže pogledajte sadržaj online seminara i biografije predavača.

 

Sadržaj:

Nekretnine su klasa imovine koja se sporo menja, a industrija nekretnina je veoma konzervativna. Međutim, nekretnine se pod pritiskom regulativa vezanih za održivi razvoj i pojavom velikog broja inovativnih Proptech rešenja ubrzano menjaju u poslednjoj deceniji, a pandemija COVID 19 je samo ubrzala te promene. Pokretači promena u oblasti nekretnina su identifikovani kroz klimatske promene, zahteve za imunim/zdravim zgradama i ubrzanu digitalizaciju. Da li će preference investitora i novi zahtevi korisnika nekretnina odvesti određene vrste nepokretnosti u delimični ili potpuni gubitak vrednosti zbog nefleksibilnog prostora i nemogućnosti lake i isplative promene namene? Pametne zgrade fleksibilnih namena, „samodovoljne“ u smislu da same proizvode potrebnu energiju i same procesuju otpadne vode, opremljene beskontaktnom (touchless) tehnologijom i inteligentnim sistemom za praćenje kvaliteta vazduha privlače pažnju i postaju prioritet investitora. Korišćenje „big data“ platformi menja način na koji se grade i održavaju zgrade kao i način upravljanja zgradama. Kako ove promene utiču na rad stručnjaka u oblasti nekretnina?

 

Kome je namenjen online seminar:

Stručna diskusija je pre svega namenjena profesionalcima u oblasti nepokretnosti i svim licima koji se bave nepokretnostima bilo u pravnom ili finansijskom domenu.

 

Ekspert: Prof. Andrew Baum FRICS

Andrew Baum je emeritus profesor (redovni profesor u penziji) Oxford univerziteta, gde je osnovao i predvodi Inicijativu budućnost nekretnina (Future of Real Estate Initiative) . Takođe je i emeritus profesor Reading univerziteta. Takođe je i predsednik Newcore Capital Management-a, menadžer fonda za nekretnine sa fokusom na alternative i savetnik nekoliko organizacija koje se bave nekretninama. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Reading univerzitetu, a diplomirao je i na programu upravljanja investicijama London Business School, kvalifikovani je član RICS i CFA instituta (ASIP). Radio je na visokim pozicijama u mnogim kompanijama kao što su Grosvenor, Nuveen, CBRE Global Investors.

 

Baumov PropTech 3.0: The Future of Real Estate izveštaj za Oxford/Saïd Business School je najviše puta preuzet u 2017 godini, kao i najviše puta preuzet na Infabode platformi koja korisnicima pruža analizu globalnog tržišta nekretnina. Andrew Baum je 2019. dobio nagradu za specijalno ostvarenje od UK PropTech Association.

Baumova najnovija knjiga u saradnji sa David Hartzell-om (Real Estate Investment: Strategies, Structures, Decisions, Wiley Finance) je objavljena u januaru 2021.

 

Moderator: Danijela Ilić, FRICS, REV, REV-BV

Danijela je kvalifikovani procenitelj nepokretnosti sa preko 35 godina iskustva u industriji nekretnina, od čega ima 18 godina iskustva u procenama nepokretnosti u Srbiji.

Osnivač je Nacionalnog Udruženja Procenitelja Srbije-NUPS (2006). Pod njenim vođstvom, NUPS je postao član IVSC 2019, član TEGOVA 2011, član iiBV 2016 i član EuroExpert 2018. Bila je član Upravnog odbora TEGOVA u periodu od 2014 do oktobra 2021, član TEGOVA Odbora za praksu i metodologiju procene u Evropi, a trenutno je predsedavajući Odbora za sastavljanje evropskih standarda za procenu kapitala (EBVS). Učestvovala je u prevođenju EVS and IVS na srpski jezik od 2007 godine.

 

 

Prisustvom na online seminaru ostvarujete 2 CPD poena za kontinuiranu edukaciju licenciranih procenitelja kod Ministarstva finansija i/ili REV sertifikovanih procenitelja. Takođe, u skladu sa RICS sistemom za CPD kvalifikacione aktivnosti, koji se zasniva na ličnoj proceni, tj. svaki pojedinačni član odlučuje koje su aktivnosti bitne za njen/njegov profesionalni razvoj, preporučujemo ovaj seminar za vaš lični profesionalni razvoj u okviru profesije procenitelja.

 

*Simultani prevod je obezbeđen

*Predavanje će se održati ONLINE putem WEB PLATFORME pri čemu je potrebno da imate stabilnu internet konekciju. Dostupna je mogućnost postavljanja pitanja predavačima putem CHAT-a na platformi.

*Ovaj online seminar se održava samo u navedenom terminu, jednokratno i neće biti na raspolaganju u formi webinara NUPS-ovog programa za kontinuiranu profesionalnu edukaciju.

 

Kotizacija za članove NUPS-a iznosi 50 eur u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Eurobank.

Kotizacija za sve ostale zainteresovane iznosi 70 eur u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Eurobank.

 

Prijave slati na mail office@procenitelji.org.rs

Objavljeni novi žurnali

Objavljen je novi NUPS bilten za treći kvartal 2021.

Možete pogledati i preuzeti na sledećem linku: https://procenitelji.org.rs/biblioteka/nups-bilteni/

 

Objavljen je i novi TEGOVA  European Valuer žurnal no 23 na engleskom jeziku.

Možete ga preuzeti na sledećem linku: https://procenitelji.org.rs/biblioteka/tegova-zurnal/

 

Objavljen je i novi EuroExpert E-bulletin za sudske veštake na engleskom jeziku.

Možete ga preuzeti na sledećem linku: https://procenitelji.org.rs/biblioteka/euroexpert-bilten/

Obaveštenje o disertaciji – Slavenka Mitrović-Lazarević REV

Niže vam prenosimo izjavu člana NUPS-a i procenitelja vrednosti nepokretnosti, Slavenke Mitrović-Lazarević d.i.a, REV, licenca za procenitelje nepokretnosti br. 009, licence Inženjerske komore Srbije (odgovorni projektan, odgovorni urbanista, odgovorni inženjer za energetsku efikasnost zgrada):

Obaveštavam Vas da sam 28.9.2021. uspešno odbranila doktorsku disertaciju na Departmanu za Arhitekturu Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. 

Vrlo sam zahvalna kolegama i NUPSu  na učešću u anketi o informisanosti o uticaju elemenata održivosti na vrednost nekretnina, koja mi je pomogla da istraživanje vezano za disertaciju završim. Naziv moje teze je „Uticaj elemenata održivog urbanog planiranja na percepciju i vrednost nekretnina u Srbiji“. Nadam se skorom organizovanju mog predavanja na kome će biti prezentovani istraživanje i rezultati.

Srdačno,

Dr Slavenka Mitrović-Lazarević

https://www.linkedin.com/posts/slavenka-mitrovic-lazarevic-26576060_yesterday-i-successfully-defended-my-phd-activity-6849000429611732993-a-Yd

Novi ciklus stručne obuke „Procena vrednosti nepokretnosti“ – PRIJAVE TOKU!

Program stručne obuke „Procena vrednosti nepokretnosti“ u jesenjem ciklusu počinje 20.09.2021.

Rezervaciju možete izvršiti slanjem prijavnog formulara na adresu NUPSa office@procenitelji.org.rs

Prijavljivanje je u toku!